top of page

WIJNEN MET EEN VERHAAL

 

​Hierboven vindt u een overzicht van de wijnen die bij mij te verkrijgen zijn. Voor degustaties, lessen en evenementen is maatwerk mogelijk en kan uiteraard ook voor andere wijnen worden gezorgd. 
 

Zoals u zult zien is het aanbod gefocust op Zuid-Europa. Dat wil niet zeggen dat de selectie enkel krachtige, rijke en geconcentreerde wijnen bevat. Ook in warmere klimaten is het mogelijk om wijnen met de nodige lichtvoetigheid en frisheid te maken. Het aanbod probeert wat dat betreft een zo groot mogelijke diversiteit aan wijnstijlen te bieden.

 

Maar het gaat ook en vooral over de mensen achter de wijn. Alle hoogdravende retoriek over de unieke eigenschappen van deze of gene wijngaard of streek ten spijt, is wijn nog altijd een cultureel product, een werk van mensenhanden die de wilde klimplant vitis vinifera gedurende duizenden jaren hebben leren verbouwen en er de vruchten van hebben geplukt. Die menselijke invloed is veel doorslaggevender dan een lap grond waarop de stokken groeien (zonder de invloed van deze factor te willen minimaliseren).

 

Vaak kom je via het karakter en de persoonlijkheid van de wijnbouwer al heel wat te weten over diens wijnen, en vice versa. De wijnen waarmee ik werk zijn gemaakt door  koppige mensen, die voor niks minder dan perfectie gaan en steeds willen vernieuwen. Maar ook standvastige mensen, die de grillen van de natuur en het wijnmaken met de grootste rust ondergaan en er zich naar plooien, zodat de variatie in de seizoenen zich weerspiegelt in de wijn. Allen zijn ze hopeloos verliefd op hun wijnranken.

 

De grootte van een domein speelt daarbij minder een rol dan de benadering van de wijnmaker. Sommige domeinen beslaan maar een paar hectare, andere zijn meerdere tientallen hectaren groot, maar geen enkel domein heeft een louter industriële en marktgerichte benadering van wijn.

 

Respect voor de natuur is belangrijk, zeker in deze tijden waarin we ons steeds meer bewust worden van de grenzen aan de draagkracht van onze planeet. Vele domeinen zijn gecertificeerd biologisch, maar ook dat is geen fetisj: het is mogelijk om op een duurzame manier wijn te maken zonder het bio-label te hebben. Alle wijnen zijn Europees. U zult me niet horen zeggen dat er in de nieuwe wereld geen goede wijn wordt gemaakt, maar het aanbod in Europa is zo divers dat elke wijnliefhebber er een leven lang inspiratie vindt. Bovendien moeten de flessen op die manier een pak minder afstand afleggen.

Veel plezier bij het ontdekken van het gamma!

Marchand de bonheur

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page